Z okazji Świat Wielkanocnych post specjalny o jajkach w diecie psa. Szkodzą? Pomagają? Wiele mitów jest powtarzanych od lat, przez co nie doceniamy, a nawet boimy się podawać naszym pupilom to doskonałe źródło aminokwasów, minerałów i kwasów tłuszczowych. Niekończące się dyskusje o tym, w jakiej formie podawać jajka psom nie rozwiewają wątpliwości, a raczej przyczyniają się do postania nowych.

Najczęściej przed podaniem surowych jajek powstrzymuje nas obawa przed zakażeniem salmonellą. Białko zawiera awidynę, która zapobiega namnażaniu się bakterii, jednak wiąże biotynę (inaczej: witamina H, B7), w którą bogate jest żółtko – dlatego niektórzy obawiają się doprowadzenia nieodpowiednią dietą do awitaminozy. Jednak by doszło do tego zjawiska pies musiałby zjadać naprawdę dużo jajek dziennie.

Nie zapominajmy również, że układ pokarmowy psów różni się znacząco od naszego. Kwas zawarty w żołądku psa jest silniejszy od ludzkiego, dzięki czemu lepiej radzi sobie z bakteriami, „rekompensując” mu w ten sposób brak zdolności przeżuwania i wstępnego rozkładania pokarmu. Długość układu pokarmowego nie jest również bez znaczenia. U psów proces trawienia trwa ok. 24-48 godzin, u ludzi – 72, co czyni nas bardziej narażonymi na działanie bakterii. Dlatego psy bez obaw mogą spożywać surowe mięso czy jaja, podczas gdy ludzie poddają te produkty obróbce termicznej.

W diecie psa możemy wykorzystać również skorupki jajek, jako źródło dobrze przyswajanego wapnia. Przed podaniem skorupki należy wysuszyć (wcześniej można je wyparzyć), a następnie zmielić.

Jakie są korzyści z podawania jajek? Przede wszystkim piękna, lśniąca sierść (zasługa wspomnianej wcześniej biotyny). Niektórzy zaobserwowali zmniejszone linienie, a także pozytywny wpływ na psie pazury. Jajka zwierają również lecytynę oraz kwasy siarkowe wspierające odtruwanie wątroby.

Pamiętajmy o tym, że jajka powinny pochodzić z pewnych źródeł. Jeśli jednak nadal mamy obawy przed podaniem surowego jajka lub pies jest żywiony wyłącznie karmą koncernową (w takim wypadku pH żołądka jest wyższe), bezpiecznym rozwiązaniem będzie podanie ugotowanego żółtka.